یک عمر با عزت (یادنامه عزت الله انتظامی)
Author: محمد ولی زاده
Summary:
گفتن و نوشتن از عزتالله انتظامی، هم سخت است و هم آسان، سهل است و ممتنع. سهل است؛ چراکه میشود بهآسانی و بدون هیچ ترتیب و آدابی، از کسی گفت که یک عمر باعزت بین دوستداران و علاقمندانش زیسته، در غمها و شادیها، دلش به هوای آنها تپیده، و در هر شرایطی، خود را از مردمانش دو و جدا ندیده. سخت است و ممتنع؛ چراکه نمیشود زندگی هنری کسی که هشتادسال از عمرش را در این راه گذاشته و به بالاترین جایگاهها و القاب سینمای ایران هم رسیده است، در چند سطر خلاصه کرد.
این کتاب در هشت فصل گردآوری شده است. فصل چهارم این کتاب، مروری است کوتاه بر نه فیلم برگزیدۀ استاد شامل: گاو، آقای هالو، گراندسینما، اجارهنشینها، هامون، خانۀ خلوت، ناصرالدین شاه آکتور سینما، روسری آبی، و شب.
Publisher: انتشارات بامداد نو
Language: Persian
یک عمر زندگی با سینمای ایران
Author: هارون یشایایی
Summary:
خاطراتی سینمایی و بعضاً غیرسینمایی از هارون یشایایی. کتاب «یک عمر زندگی با سینمای ایران» خاطرات مردیست که تهیهکنندگی بعضی فیلمهای درخشان مهم و معروف تاریخ سینمای ایران، مثل «ناخدا خورشید»، «اجارهنشینها» و «هامون» و نیز فعالیتهایی اجتماعی را در کارنامۀ کاری خود دارد و مدتی هم، در سالهای پیش از انقلاب، به فعالیت سیاسی پرداخته است. اگرچه، همانطور که علی دهباشی در مقدمهاش بر کتاب «یک عمر زندگی با سینمای ایران» اشاره میکند، «افراد بسیار کمی با زندگی اجتماعی و سیاسی او در سالهای قبل از انقلاب آشنا هستند» و خود یشایایی هم، کمتر دربارۀ این وجه از زندگیاش چیزی گفته است.
یشایایی اما در کتاب «یک عمر زندگی با سینمای ایران»، علاوه بر سخن از سینما و شرح زندگی سینمایی خود و فعالیتهایش در عرصۀ سینما و صحبت از بعضی چهرههای سینمایی ایران، به دوران پیش از ورودش به تهیهکنندگی فیلمهای سینمایی و سالهای دوستی و همکاریاش با بیژن جزنی نیز پرداخته است
Publisher: انتشارات شهاب ثاقب
Language: Persian
هفتاد و پنج سال اول: به روایت بهمن فرمان آرا
Author: محسن آزرم
Summary:
“هفتاد و پنج سال اول به روایت بهمن فرمان آرا” به کوشش محسن آرزم،کتابی است که به فعالیتهای کاری بهمن فرمانآرا میپردازد.
محسن آزرم دربارهٔ شیوهٔ جمعآوری اطلاعات و نگارش این کتاب میگوید: «هشتاد و چند ساعت گفتوگوی تازه و ده دوازده ساعت گفتوگوی قبلی و سر زدن به مجلهها و روزنامهها و کتابها و همینطور قرارهای بعدی و پُر کردن جاهای خالیای که جای دیگری پیدایشان نمیکردم. کتاب از دلِ اینها درآمد. بارها نوشته شد. قرار نبود گفتوگو باشد؛ قرار بود روایتی خود زندگینامهای باشد؛ یا آنطور که اول فکر کرده بودم زندگینگاره. قرار شد نظم و ترتیب کتاب همانقدر که خطی و تقویمیست، خطی و تقویمی نباشد و هربار یافتن نکتهای و گپ زدن در موردش، مسیر را عوض میکرد.»
Publisher: نشر چشمه
Language: Persian
واقعیت نمایی و بداهت؛ تاویل های ژان لوک نانسی از سینمایی کیارستمی
Author: منوچهر دین پرست
Summary:
عباس کیارستمی تنها سینماگر ایرانی است که نامش در مراسم «صدمین سال تولد سینما» در کنار نام بزرگترین کارگردانهای جهان قرار گرفت. سینمای او، دغدغههای روزمره زندگی را کنار میگذارد و طعم معنای زندگی را به مخاطب خود میچشاند. روایتها و تاویلهای ژان لوک نانسی، فیلسوف فرانسوی، از سینمای کیارستمی، ما را با جانمایه آثار این کارگردان به خوبی آشنا میکند. نانسی با عینکی فرانسوی توانسته فیلمهای کیارستمی را واکاوی کند و نوع نگاه و ذات واقع سینمای او را برای ما بشکافد. این کتاب میکوشد تاویلهای فلسفی در سینمای کیارستمی را بر اساس آرای فلسفی نانسی تبیین کند.
Publisher: نشر کتاب پارسه
Language: Persian
واژه در قاب: ساختارشناسی جریان اقتباس ادبی در سینمای ایران
Author: مزدا مرادعباسی
Summary:
ادبیات داستانی که شامل انواع داستانهای کوتاه، قصههای منظوم، نمایشنامه و رمانها میشود، عناصر لازم برای داستانی سینمایی را دارا است؛ چراکه عناصری چون شخصیت، بحران، کشمکش، نقطه عطف، پایانبندی و شروع را دربر دارد. کتاب حاضر، تلاشی در جهت شناخت ابعاد و جنبههای ارتباط سینمایی ایران با ادبیات و دستمایههای مکتوب و داد و ستد کلام و تصویر است. در این مجموعه تلاش شده تا فارغ از مرزبندیهای تخصصی درباره انواع اقتباس، به بازشناسی آثاری که در سینمای ایران ثبت شدهاند و نشانی از یک قالب ادبی دارند، پرداخته شود
Publisher: انتشارات سوره مهر
Language: Persian
هویت اخلاقی زن در سینمای ایران
Author: فائزه جمشیدی
Summary:
کتاب حاضر با مشاهده و استخراج لایه های معنایی عیان و نهان در فیلم های سینمایی ایرانی پس از انقلاب،به فهم و بررسی هویت اخلاقی زنان پرداخته است.
در این اثر، فیلم های ایرانی به مثابه تولیدات فرهنگی ای که در نظر گرفته شده اند که بازنمای هنجار های اخلاقی هستند. بازنمایی از ذهنیات،آرزوها، ارزش ها و نگرش ها، نگرانی ها و حتی عقده هایی که شاید گاهی کژ و وارونه باشد. اما این بازنمایی ها، موجب باز اندیشی و دگرگونی در شناخت زنان ایرانی از خودشان میشود. لازم به ذکر است که رویکرد حاکم بر این کتاب، رویکرد کیفی است. این اثر پژوهشی، با روش تحلیل مضمونی انجام گرفته و مضامین و مقولات ارائه شده در خصوص بازنمایی هویت اخلاقی زنان در سینمای ایران بر مبنای اصول پژوهشی، نظریات و مفاهیم حساس ساز در پژوهش، سوالات اساسی و راهنمای کدگذاری استخراج شده اند.
Publisher: انتشارات اندیشه احسان
Language: Persian
خیانت زناشویی در فیلمهای سینمایی ایران
Author: سیدوحید نبویزادهنمازی، امیرسعید مولودی، فرشید خضری
Summary:
در برخورد با موضوع خیانت زناشویی در فیلم های ایرانی، دو نگاه عمده وجود دارد: عدهای اعتقاد دارند طرح موضوعات ناهنجار، قبح آن را در جامعه میشکند. عدهای دیگر نیز سینما را بازتابی آیینهوار از واقعیتهای جامعه در نظر میگیرند و معتقدند توجه بیش از حد سینمای ایران به موضوع خیانت زناشویی میتواند زنگ خطری باشد از رشد این آفت خانوادگی در جامعه ایران به خصوص طبقه شهری. کتاب پیش رو فارغ از دو نگاه مذکور، با روشی علمی (رویکرد نشانه شناختی جامعه شناختی) به بررسی بازنمایی خیانت زناشویی در چهار فیلم سینمای ایران پرداخته است.
Publisher: انتشارات روزنه کار
Language: Persian
هامون (نقد سینمای ایران ۱)
Author: سعید عقیقی
Summary:
کتاب «هامون» اثر سعید عقیقی، تکنگاری فیلم هامون، ساخته داریوش مهرجویی و اولین جلد از مجموعهی نقد سینمای ایران است.
اما چرا هامون؟ چون برای توضیح سال و زمانهی خود، و تشریح وضعیت گروهی از جامعه از طریق پرداختن به فراز و فرود زندگی یک فرد، فیلمیست کاملا مناسب؛ اثری که هم ظرفیت تک نگاری دارد و هم ارزشش را. در مرکزش، شخصیتی ملموس و پرداخته قرار دارد که نه فقط قادر به توضیح زمانه ی خویش است، بلکه امکان بین ریشههای پیدایش این شخصیت و جایگاهش در فرهنگ عمومی را نیز پدید میآورد. علاوه برآن، از راه کاوش رابطهی این فیلم شخصیت محور با تاریخ سینمای ایران، می توان راه را برای بحثهای جدیتر باز کرد. پیروزی هامون، کامیابی فیلمساز در برونفکنی تمام تردیدهایش نسبت به هستی، بنیانهای ایدئولوژیک و زندگی شخصیست؛ تا جایی که سینمای مهرجویی را میتوان به قبل و بعد از این فیلم تقسیم کرد.
Publisher: انتشارات سفیدسار
Language: Persian
عشق سالهای فیلم فارسی و نوزایی سینمای ایران
Author: بهزاد عشقی
Summary:
در این کتاب نوزایی سینمای ایران از بطن سینمای فیلم فارسی و بر آمدن فیلم سازان تاریخ سازی چون مسعود کیمیایی و داریوش مهرجویی و دیگران، با نگاهی جامعه شناختی مورد واکاوی قرار می گیرد. شخصیت های ماندگار و اقتباس ادبی، سینمای خیابانی و ناتورالیسم ایرانی، شیدایی و عقلانیت مدرن و سینمای پرویز کیمیاوی، سیاست حذف و بازی کی بود کی بود من نبودم، ستاره مرده است و دیگر نمی میرد، از کیارستمی استالین نسازیم، دروغ خوانی و تاریخ، ارجاع های فرهادی و گفتگوهای بینامتنی و… از جمله مباحثی است که در این کتاب طرح می شود. ما این داستان را از واپسین سالهای دهه چهل شروع می کنیم و تا به امروز می رسیم که سینمای هنری ایران به مهم ترین سفیر فرهنگی این سرزمین در محافل جهانی بدل گشته است.
Publisher: نگاه
Language: Persian
نمایش رنج تهران در سینمای ایران
Author: بهارک محمودی
Summary:
این کتاب، روایتی از تصویر تهران در سینمای ایران است. روایتی که در مثلث فضا، سینما و نگاه سینماگر به این شهر شکل گرفته است. شهر تهران در سینما، به شکلی تاریخی، تصویری آمیخته با نیرنگ و اضطراب و در عین حال، هیجان داشته است. این اثر نیز، درباره همین نگاه آمیخته با شک و اشتیاق نگاشته شده است. در این کتاب، تصویر شهر در آثار سه نسل از فیلمسازان سینمای ایران، مورد مطالعه قرار گرفته است. گروهی متشکل از فیلمسازان دهه چهل مانند بهرام بیضایی، مسعود کیمیایی و داریوش مهرجویی و همچنین گروهی که اولین فیلم خود را در سالهای ۶۰ به انجام رساندهاند؛ افرادی مانند رخشان بنیاعتماد، مجید مجیدی و کیانوش عیاری، و نهایتا، فیلمسازانی که طی دهه ۸۰ به این عرصه وارد شدهاند که پرویز شهبازی، هومن سیدی، «عبدالرضا کاهانی و مصطفی کیایی در این گروه جای میگیرند.
Publisher: نشر اندیشه احسان
Language: Persian
نگاهی به سینمای معناگرای ایران
Author: تورج زاهدی
Summary:
نگارنده در این کتاب مصور، ضمن پاسخ به پرسشهایی در زمینهی سینمای معناگرا، میکوشد معناگرایی را در سینمای پیش و پس از انقلاب بررسی کند و از این منظر، به بازبینی فیلمهای ایرانی بپردازد. نگارنده، شش امکان برای دستیابی به سینمای معناگرا را مطرح میسازد که از آن جمله است: مرگاندیشی، تحول، تکامل و درکی تازه از زندگی، بازگشت به اصالتها، نیل به بیعیب و نقصی با وجود معلولیت، زیانهای دنیاپرستی و عشق انسانی. در فصلهای پایانی کتاب نیز، نگارنده، پس از خاطرنشان ساختن این نکته که سینمای پس از انقلاب بر خلاف پیش از انقلاب، سینمایی معناگراست، فیلمهای معناگرا در سینمای پس از انقلاب را معرفی میکند.
Publisher: بنیاد سینمایی فارابی
Language: Persian
نقش جنگ بر سینمای غیر جنگی ایران
Author: یاسمن خلیلیفرد
Summary:
سینما، به عنوان هنر بازتابدهنده واقعیات جامعه، همواره به مقوله جنگ توجه داشته و علاوه بر فیلمهای جنگی، بسیاری از فیلمهای غیرجنگی نیز به انحای مختلف به تأثیرات جنگ بر جامعه از جنبههای مختلف پرداختهاند. مقوله جنگ در سینمای ایران، تا پیش از وقوع جنگ هشت ساله تحمیلی، کمتر مورد توجه فیلمسازان قرار میگرفت. با آغاز جنگ تحمیلی، سینمای جنگ در ایران معنای دیگری گرفت. ژانر دفاع مقدس شکل بومیشده سینمای جنگی ایران بود. نگارنده، در اثر پیش رو تلاش کرده تا نقش جنگ را بر سینمای غیرجنگی ایران مورد بررسی قرار دهدو بر این اساس، برخی از مهمترین فیلمهای ساخته شده در این حوزه را مورد نقد و بررسی قرار داده است.
Publisher: نشر نظر
Language: Persian
نقش آبی سیمین : فاطمه خانم معتمد آریا آکتریس سینما
Author: زاون قوکاسیان
Summary:
کتاب “نقش آبی سیمین”، در قالب مصاحبه با اهالی سینما تدوین شده و نویسنده به سراغ چهرههای شاخص هنری و سینمایی رفته است و دربارهی فاطمه معتمدآریا با آنها به گفتوگو نشسته است. شهلا رستمی، جمشید ارجمند، مهدی فخیمزاده، پرویز پرستویی، بهروز غریب پور، کمال تبریزی، رخشان بنی اعتماد، ایرج طهماسب و تنی چند از دیگر صاحبنامان عرصهی سینما، افرادی هستند که زاون قوکاسیان به مصاحبه با آنها پرداخته و هر کدام از زاویهی نگاه خود به بررسی شخصیت فاطمه (سیمین) معتمدآریا پرداختهاند. کتاب “نقش آبی سیمین”، با مقدمهای از، زاون قوکاسیان، نویسندهی کتاب آغاز میشود و پس از پرداختن به مصاحبهها، بخشی از سخنرانی فاطمه معمتدآریا در دانشگاه مریلند را در بر میگیرد. سالشمار زندگی و رویدادهای هنری، آخرین صفحات کتاب را به خود اختصاص دادهاند.
Publisher: نشر چشمه
Language: Persian
نظریه های رمان پسامدرن و سینمای ایران
Author: محمدحسین رمضانیفوکلائی
Summary:
این کتاب، در درون متن خود، با تعریف رمانهای پسامدرن و تاریخچه خلق آنها در جهان و ایران شروع میشود و در ادامه، نظریهپردازان ادبیات پسا مدرن را در هشت بخش مجرا معرفی میکند. در فصل سوم کتاب، مبانی و تکنیکهای رمان پسامدرن، از جمله بینامتنیت، بینظمی زمانی، اقتباس، از هم گسیختگی، تداعی نامنسجم اندیشهها، پارانویا، دور باطل، اختلال زبانی، تناقص، جابهجایی، عدم انسجام، فقدان قاعده، زیادهروی، نقیضه و آیرونی، فروپاشی فراروایت، آشکارسازی تصنع، حضور نویسنده در داستان و مرگ، اقتدار مؤلف را مورد بررسی قرار میدهد. این کتاب، با بررسی نظرات برخی از مهمترین اندیشمندان ادبیات پسامدرن، نوزده تکنیک مورد استفاده در رمانهای پسامدرن را استخراج و با روش تحلیل کیفی، به کارگیری آنها در پنج فیلم منتخب سینمای ایران، شامل ناصرالدین شاه آکتور سینما، چه کسی امیر را کشت، ستاره است، اشکان، انگشتر متبرک و چندا داستان دیگر و وقتی همه خوابیم را مورد بررسی قرار داده است.
Publisher: مروارید
Language: Persian
ناصر و فردین: گفتوگوی رضا کیانیان با ناصر ملکمطیعی و محمدعلی فردین
Author: رضا کیانیان
Summary:
همانطور که از نام کتاب پیداست، کتاب حاضر، پیرامون دو تن از محبوب ترین و ماندگارترین افراد سینمای ایران، یعنی محمد علی فردین و ناصر ملک مطیعی، میباشد.این کتاب، گفت گو و نقل قول هایی از رضا کیانیان (هنرپیشه) با این دو عزیز میباشد. در بخشی از کتاب از زبان فردین میخوانیم: متأسفانه پسزمینۀ تلاش شما برای یادگیری را کسی نمیداند، بهخصوص نسل جوان. خیلیها فکر میکنند فردین فقط آدمی بوده که صورت و هیکل خوبی داشته، ایرج هم جایش میخوانده، جلیلوند هم جایش صحبت میکرده، پس خودش چی؟ من همیشه جوابم برای این افراد این است که مگر میشود کسی خودش چیزی نداشته باشد و در دل دیگران بنشیند؟
Publisher: نشر مشکی
Language: Persian
من و زندگی : خاطرات مرتضی احمدی
Author: مرتضی احمدی
Summary:
“من و زندگی” عنوان کتابی در رابطه با خاطرات و شرح سرگذشت زندگی مرتضی احمدی می باشد که توسط شخص ایشان به نگارش در آمده است.
جناب احمدی در طول محتوای کتاب حاضر، با قلم توانای خویش، به شرح زندگی خود از دوران کودکی، نوجوانی تا میان سالی پرداخته و اثری خواندنی را ارائه می کند. او در طی متن کتاب، علاوه بر توصیف خاطرات شخصی خود، چگونگی، شرایط و جو حاکم بر جامعه ی اطرافش را نیز به زیبایی بیان نموده و از موضوعات متعددی هم چون اعتقادات مذهبی، آیین و مراسم های اجرا شده در تهران و تحولات ایجاد شده در زندگی عموم مردم، سخن به میان آورده و ضمن برقراری ارتباط نزدیک با مخاطب، او را با لحظه های زندگی خود همراه و هم قدم می سازد.
Publisher: ققنوس
Language: Persian
من عزتم بچه سنگلج: شناختنامه عزتالله انتظامی
Author: غزاله سلطانی
Summary:
کتاب حاضر، به سرگذشت و خاطرات بازیگر بزرگ، عزت الله انتظامی پرداخته است. در مقدمة این کتاب، یادداشتی از «ژان کلود کارییر»، فیلمنامهنویس و بازیگر فرانسوی، با عنوان «عزت انتظامی: یک شمایل» به چشم میخورد که آورده است: «هیچ دستوری برای ستاره شدن و ستاره ماندن وجود ندارد. باید دارای یک نگاه، یک حضور، جذابیتی آنی و چهرهای آشنا، حتی پیش از نخستین دیدار بود. «باید دارای یک دم»، «یک حس و تمام ویژگیهایی که لغت روح را معنی میکند، بود.»، «خورشید لقا»، «چهاراره استالین»، «پیانیست»، «پروک»، «فروشگاه فردوسی»، «پن چیک»، «الدلف بهرنس»، «کنار جاده»، «تکیه حاج رجبعلی»، «سولکا» و … عنوانهایی است که در هر کدام، خاطراتی متفاوت از این مرد بزرگ آورده شده است.
Publisher: انتشارات سخن
Language: Persian
مجموعه مقالات در معرفی و نقد آثار داریوش مهرجویی
Author: ناصر زراعتی
Summary:
در مقدمه کتاب حاضر آمده: از حدود هفتاد تن در این کتاب نقد و نظر و مطلب آمده است . از این میان، فریدون رهنما، فیلم ساز و شاعر و اندیشمند بزرگ، و عصمت صفوی، بازیگر مشهور سال هاست که روی در نقاب خاک کشیده اند . گروهی، مدت هاست از این سرزمین به کشورهای دیگر رفته اند . جمعی، از باسابقه های نقد نویسی ایران اند . گروهی، در سال های پس از انقلاب قلم به دست گرفته اند . دو تن، دکتر هوشنگ کاووسی و نصرت کریمی، بر بنده حق استادی دارند . چند تن، دانشجوی من بوده اند و بیشرشان از دوستان همکار و هم قلم این حقیرند که سال ها در کنار یک دیگر زیسته و کار کرده اند.؛
Publisher: انتشارات ناهید
Language: Persian
گفتمانهای سیاسی و سینما: سایه سیاست بر تولید آثار سینمایی ایران در نیمهی دوم دهه هفتاد
Author: یوکابد عارفی
Summary:
در این کتاب برای تجزیهوتحلیل دادهها از روش تحلیل متن (فیلم) استفاده میشود. بهاینترتیب که فیلمها بهعنوان یک متن مورد مشاهده و مطالعه قرار گرفته و محتوای آنها، بر اساس میزان ارتباط و تأثیرپذیری از گفتمان سیاسی اصلاحطلب تجزیه و تحلیل میشود. همچنین برای بررسی تأثیر گفتمان سیاسی در تولید آثار سینمایی، از نظریه گفتمان لاکلا و موفه به مثابه روشی برای تحلیل گفتمانهای سیاسی اجتماعی استفاده شده است. و درنهایت، با تحلیل فیلمها همراه با ارائه جدولها و نمودارهای کمی، انعکاس ارزشهای گفتمان مذکور در فیلمهای موردبررسی نشان داده میشود
Publisher: انتشارات نگارستان اندیشه
Language: Persian
گفت و گوهایی با عباس کیارستمی
Author: گادفری چشایر
Summary:
کتاب «گفت وگوهایی با عباس کیارستمی»، سلسله ای از مصاحبه های گادفری چشایر با عباس کیارستمی است. مصاحبه ها در اواخر دهۀ ۱۹۹۰ انجام گرفته اند و حاوی بحث هایی خواندنی دربارۀ بسیاری از فیلم های کیارستمی است که تا پیش از ترمیم شان در سال های اخیر، به ندرت دیده شده اند و نیز دربارۀ شاهکارهایی که او را به شهرت بین المللی رساندند.
گادفری چشایر، نقدنویس برجستۀ آمریکایی، در گفت وگوهای گردآمده در این کتاب، دربارۀ تمام فیلم هایی که کیارستمی در سه دهه فعالیت مدام، از ۱۳۴۹ تا ۱۳۷۹، ساخته است بحث می کند. گفت وگوها در تهران آغاز می شود، در راه «کوکر» ادامه می یابد، و به باد ما را خواهد برد منتهی می شود. این شاید عالی ترین سند موجود دربارۀ سیر تطوّر و تکامل سینمای کیارستمی باشد
Publisher: انتشارات لگا
Language: Persian
کهن الگو های سینمای ایران
Author: بهزاد عشقی
Summary:
این اثر، گنجینه ی کهن سینمای ایران را مرور کرده و در صدد است تا با معرفی و تشریح عناصر آن، فضایی را برای بازتولید شکل های جدید از مفاهیم آن فراهم سازد. از دیدگاه بهزاد عشقی، در تاریخ سینمای ایران شاهد تیپ سازی های مکرر هستیم که هر کدام از این تیپ ها، به نحوی در آثار سینمایی تکثیر شده و با تاسی از دگرگونی های اجتماعی زمان خود، تغییر شکل می دهند و نقاب جدیدی بر باطن تکرارشونده ی خود می زنند. “کهن الگو های سینمای ایران” و به طور کلی هر کهن الگویی، میراثی جاودان است که یک ملت در قالب تصویر و نقاشی، معماری، صنایع دستی و یا در قالب چهره هایی همچون اهریمن و منجی یا پیر خردمند و فرد مکار به ارث برده و به شکل سنت های کهن در حافظه ی جمعی ملت باقی می ماند. این میراث، اشتراکی بین افراد به وجود می آورد و با قدرتی که در معانی و مفاهیم آن نهفته است، بر عملکرد اجتماعی مردم اثر می گذارد.
Publisher: انتشارات نگاه
Language: Persian
کتاب شناسی سینما در ایران ۱۳۹۴-۱۳۰۶
Author: اصغر یوسفی نژاد
Summary:
اصغر یوسفینژاد در این کتاب، به بررسی و معرفی کامل ۲۸۷۰ کتاب سینمایی پرداخته است که در فاصله بین سالهای ۱۳۰۶ تا ۱۳۹۴ در ایران منتشر شدهاند. این اثر، یک منبع کامل از کتابهایی است که با موضوعات مرتبط با سینما، از گریم گرفته تا اصول بازیگری، اصول ساخت فیلمهای کوتاه، آموزشهای سمعی بصری، فیلمنامهنویسی و … تالیف یا ترجمه و منتشر شدهاند و میتوانند به عنوان یک منبع عالی و کامل برای تمام سینماگران یا علاقهمندان به سینما، قابل استفاده باشند.
کتابشناسی حاضر، مختص کتابهای سینمایی است که در داخل کشور منتشر شدهاند و کتابهای مربوط به تلویزیون، تئاتر، عکاسی و دیگر هنرها جایی در آن ندارند. البته اگر کتابی به صورت مشترک این موضوعات را در کنار مباحث سینمایی مورد توجه قرار داده باشد، در این کتاب آورده شده است.«آموزشی و فنی»، «تاریخ سینما و مرجع»، «تحلیلی و تئوریک»، «شخصیتهای سینمایی»، «فیلمنامهها»، «مجموعهها» و «متفرقه» ۷ بخش اصلی این کتاب است.
Publisher: انتشارات روزنه کار
Language: Persian
فیلمشناخت ایران (۴ جلدی)
Author: عباس بهارلو
Summary:
مشخصات کامل تمامی فیلم هایی که از ۱۳۰۹ تا ۱۳۹۰ در ایران یا توسط ایرانی ها ساخته شده، در این چهار مجلد «فیلمشناخت» آمده است. مولف کتاب، که از خبرگان مسائل فیلم و سینما است، برای تهیه ی این کتاب، گذشته از منابع متعدد همانند کتاب، مجله، نشریه و روزنامه، شناسنامه ی هر فیلم را از روی حلقه ی اول تا آخر فیلم استخراج و همه ی اطلاعات آن را آورده و خلاصه ی داستان هر فیلم را نیز ذکر کرده است. دشواری تهیة این کتابها و آثار مشابه، عمدتا در انتقال و ضبط درست اسامی است. جریان ضبط اسامی این کتابها، که متجاوز از هزاران عنوان اسم است، بدین ترتیب بود که ابتدا اسم ها از روی عنوان بندی فیلم ها به صفحة کاغذی معمولی و سپس فرم های مخصوص انتقال یافت و سپس به حروفچینی سپرده شد و…
عناوین چهار جلدی فیلمشناخت ایران به این گونه است : فیلمشناخت ایران (۱۳۰۹-۱۳۵۷)، فیلمشناخت ایران (۱۳۵۸-۱۳۷۲)، فیلمشناخت ایران (۱۳۷۳-۱۳۸۲) و فیلمشناخت ایران (۱۳۸۳-۱۳۹۰).
Publisher: قطره
Language: Persian
فروغ فرخ زاد و سینما
Author: عباس بهارلو
Summary:
این کتاب، توسط یکی از شناخته شده ترین پژوهشگران تاریخ سینمای ایران نوشته شده و مهمترین ویژگی آن این است که از منظر فعالیتهای سینمایی به زندگی فروغ فرخزاد، یکی از محبوبترین و در عین حال معتبر ترین شاعران نوسرای تاریخ معاصر، پرداخته است. فعالیت سینمایی فروغ فرخزاد، آن بخشی از زندگی اوست که زیر سایه شهرت فراگیرش در حوزه شعر، کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
فعالیت سینمایی فروغ فرخزاد، طولانی نبود؛ بخشی کوتاه از یک زندگی کوتاه که تنها مجال ساخت یک فیلم، آن هم مستند، را یافت. اما با همین یک فیلم، نامش در تاریخ سینمای ایران ماندگار شد. شکی نیست اعتبار او نتیجه شهرتی بود که به عنوان شاعر با خود به سینما آورده بود و همین شهرت هم باعث شد، تنها ساختهاش، «خانه سیاه است»، خوب دیده شود چه در زمان حیات او و چه پس از مرگش تا امروز.
Publisher: قطره
Language: Persian
عباس کیارستمی و فیلم-فلسفه
Author: متیو ابوت
Summary:
متیو ابوت یک فیلم – فلسفه ی قدرتمند را در آثار و سینمای عباس کیارستمی، کارگردان ایرانی، ارائه می کند. متیو ابوت استدلال می کند که فیلم های کیارستمی تفکر سینمایی دارند: آنها تنها ایده های فلسفی از قبل موجود را نشان نمی دهند، بلکه کارهای فلسفی واقعی انجام می دهند.
کتاب عباس کیارستمی و فیلم- فلسفه ۷ فصل دارد که هر فصل به یک تفکر فلسفی خاص در یکی از فیلم های کیارستمی اختصاص دارد: فصل اول، باد ما را با خود خواهد برد: شک گرایی سینمایی، فصل دوم، ای بی سی آفریقا: ظهور و ظاهر، فصل سوم، ده: هر آنچه برای دانستن است، فصل چهارم، پنج: تضنع و امر عادی، فصل پنجم، شیرین: انجذاب و تماشاگری، فصل ششم، کپی برابر اصل: کمدی تجدید فراش در عصر بازتولید پذیری دیجیتال و فصل هفتم، مثل یک عاشق: تعلیق باور.
Publisher: انتشارات لگا
Language: Persian
فرهنگ فیلم های سینمای ایران (۴ جلدی)
Author: جمال امید
Summary:
“فرهنگ فیلم های سینمایی ایران” شامل مشخصات کامل فنی، هنری، خلاصه داستان فیلم های بلند (۶۰ دقیقه به بالا) داستانی سینمای ایران از سال ۱۳۰۹ (سال تهیه نخستین فیلم ایرانی) تا سال ۱۳۸۸ است. در این مجموعه، فقط از فیلم هایی نام برده شده که به نمایش عمومی حتی برای یک سانس درآمده اند. اطلاعات درج شده غالبا براساس مشاهدات مولف از فیلم ها و بعضا با مراجعه به مجلات سینمایی منتشره در ادوار مختلف که مولف در بیش از دو دهه مستقیما در کار تحقیق و نشرشان بوده، صورت گرفته است. یک ضمیمه در پایان کتاب از مشخصات فیلم هایی که نمایششان ممنوع و یا تهیه شان به دلایل مختلف متوقف شده، آورده شده است
عناوین چهار جلدی فرهنگ فیلم های سینمای ایران :
جلد اول : فیلم های سینمایی از سال ۱۳۰۹ تا ۱۳۵۰
جلد دوم : فیلم های سینمایی از سال ۱۳۵۱ تا ۱۳۶۵
جلد سوم : فیلم های سینمایی از سال ۱۳۶۶ تا ۱۳۷۷
جلد چهارم : فیلم های سینمایی از سال ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۸
.
Publisher: انتشارات نگاه
Language: Persian
فرهنگ سینمای فارسی (۲ جلدی)
Author: وحید علیرضائی ،فرهاد قائمیان
Summary:
در این فرهنگ دو جلدی، اطلاعات بیش از ۱۲۰۰ فیلم ایرانی ساخته شده در بازه زمانی ۱۳۰۹ تا ۱۳۵۷ شامل خلاصه داستان، ژانر فیلم، لوکیشن، خوانندگان، درجه ارزشیابی و نقد فیلم درج شده است.
جلد اول فرهنگ سینمای فارسی حرف ، «الف تا س» و جلد دوم، حرف «ش تا ی» را شامل میشود. در مقدمه کتاب، توضیحاتی درباره اینکه منظور از سال ساخت چه زمانی است، منظور از ژانر چیست، اقتباس به چه معنا در متن آمده و دیگر اصطلاحاتی که درباره فیلمها مورد نیاز است آورده شده است. نمایه ۱۰۰ صفحهای انتهای جلد دوم نیز، برای پژوهش و دسترسی آسان به مطالب و اسامی فیلمها و هنرمندان سینمای ایران در نظر گرفته شده است.
Publisher: انتشارات عنوان
Language: Persian
فرهنگ سینمای ایران
Author: حمید شعاعی
Summary:
کتاب “فرهنگ سینمای ایران” ، شامل بیوگرافی هنرمندان، شرح فیلمهای داستانی، شرح فیلمهای کوتاه و مستند، استودیوها، فیلمنامهها و کتابهای مربوط به سینما، جشنوارهها و فستیوالها و قوانین و مقررات مربوط به سینما میباشد که به قلم حمید شعاعی تالیف یافته است. کتاب حاضر، نخستین فرهنگ سینمای ایران میباشد و چاپ آن متعلق به سال ۱۳۵۲ خورشیدی است.
Publisher: شرکت تعاونی تهیه و توزیع ناشران و کتابفروشان
Language: Persian
فراسوی نگاتیوها: ساختار گفتمانی در فیلمهای سینمای ایران
Author: رسول نظر زاده
Summary:
سینمای ایران هنوز از جنبههای گوناگون مورد مطالعه تطبیقی جدی قرار نگرفته است. هنوز بخشهای بسیاری از آن بدون مطالعه باقی مانده است. بررسی این جنبهها، نهتنها به چگونگی کاربرد مفاهیم و اجرای آنها در فیلمها کمک میکند که حتی شناخت جنبههای گوناگون مطالعه فرهنگی سینمای ایران را نیز در بر میگیرد. سینمایی که با همه فرازوفرودهایش، بازتابی از فرهنگ تصویری و نمایشی و ادبی و بومی مردم خود نیز هست.
روششناسی مطالعه در کتاب حاضر این گونه است: نخست در بخش اول، نگاه و نگره و اهمیت و چهارچوب مختصر موضوع بیان میشود تا سپس در بدنه آن، با تحلیلهای نمونههای گوناگون با تضادها، چرخشها، چرخهها و تناقضهای تاریخیتفسیری آن روبهرو شویم. در انتها نیز، در یک جمعبندی، دوباره به چهارچوبها و عناصر غالب هر بررسی اشاره شده است. مطالعه ساختاری،مطالعه جامعهشناسانه، مطالعه زنان، مطالعه تطبیقی، و مطالعه شعر/صنعتی اجزای اصلی این تحقیق روشمند و خواندنی محسوب میشوند
Publisher: انتشارات مروارید
Language: Persian
غریبه بزرگ : زندگی و آثار بهرام بیضایی
Author: محمد عبدی
Summary:
بهرام بیضائی نمونه کامل سینماگری است مولف، که آثار و اندیشه هایش حول محورهای خاصی می گردد. او، فیلم به فیلم به مایه های ثابتی می پردازد که جملگی دغدغه های راستینش هستند. از این رو، به راحتی می توان ارتباط ویژه ای بین فیلم های او جستجو کرد. هر شخصیت در فیلم، به شکلی در فیلم دیگر تکرار می شود و به نوعی ادامه می یابد. در نتیجه، فیلم های بیضائی ضمن این که هر یک به خودی خود کامل هستند، ارتباط تنگاتنگی با هم دارند و در مجموع، شمایی کلی از دنیای یک هنرمند سرسخت با جهانی کاملا ویژه را ترسیم می کنند که فقط و فقط مختص خود اوست و به دلیل بی نهایت خاص بودن این دنیا – و دروغین و ظاهری نبودن- قابل تقلید نیستند.
Publisher: نشر ثالث
Language: Persian
عبور از سینمای سانسور (تاملاتی در فیلم سازی غیر طبیعی ایران)
Author: وحید جلیلی
Summary:
وحید جلیلی، منتقد فرهنگی و هنری و مدیر دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی، در این اثر از وضعیت غیرطبیعی در فیلم سازی ایران حرف می زند.
کتاب «عبور از سینمای سانسور» از یک مقدمه و ۱۵ نوشتار و گفتگو تشکیل شده است: مسئلۀ سینمای ایران؛ پیوند ژنرال ازهاری و سناتور مک کارتی!، سینمای دینی؛ اما کدام دین؟!، معناگرایی یا آرمان گریزی؟!، چالش عبور از سینمای سانسور، انفعال و باندبازی، جشنواره شاه سلطان حسینی، آنفولانزای سیمرغی در جشنواره فیلم های فجرانسوی، قواعد استثنایی، حقیقت برو گم شو!، کلیشه شکنی کلیشه ای، منطقۀ ممنوعه و «لوکیشن ها»ی گمشده، سینما به مثابه انرژی هسته ای، بازگشت عباس و سراغ خانه کدخدا و…
Publisher: انتشارات شهید کاظمی
Language: Persian
عباس کیارستمی : اثر باز
Author: ژان میشل فرودون، آنیس دو ویکتور
Summary:
اگر بخواهیم از بین آثار عظیمی که عباس کیارستمی به مخاطب هدیه کرده، فقط یکی را نام ببریم، بی شک باید طعم گیلاس برنده نخل طلای کن را نام برد. او به قطع، یکی از بزرگترین فیلمسازان نسل خود بود. کتاب ” عباس کیارستمی: اثر باز”، اولین کتابی است که به سفر چندگانه و منحصر به فرد این هنرمند عظیم در سینما، عکاسی، اینستالیشن، ویدئو، شعر… و روش کار او می پردازد؛ و فعالیت آموزشی که او هرگز از یک سوی کره زمین تا آن سوی کره زمین از انجام آن دست برنداشت. آثار کیارستمی، با توجه به دوران کودکی و طبیعت حساس به مسائل معاصر، کاملاً برای به اشتراک گذاشتن با تماشاگران در سراسر جهان طراحی شده است: یک اثر باز…
Publisher: نشر نظر
Language: Persian
صدای پا…: تاریخچه ای از سینمای ایران
Author: حمید شعاعی
Summary:
حمید شعاعی را می توان نخستین شرح حال نویس سینمای ایران دانست که برای تدوین تاریخ سینمای ایران تلاش هایی را آغاز نموده است. کتاب حاضر، بیشتر و پیش تر از آنکه به سینما بپردازد، سنت های نمایشی ایران را قبل از ورود سینما مورد بررسی قرار داده است.
در مقدمه کتاب اینطور آمده: «در این مختصر قصد نبوده است که به تفصیل درباره تفریحات مردم گفتگو شود زیرا این کار اگر با دقت و حوصله انجام شود مستلزم پرداختن به تألیف چندین جلد کتاب خواهد بود. قصد، اشاره ای گذرا به تفریحات مردم است و بعد، توجه مختصری به پیدایش سینما در ایران و تاریخچه ای که ذکر آن خالی از فایده نیست. اما برای کسانی که بخواهند در تفریحات مردم پژوهشی نمایند، در آخر کتاب، فهرستی از مقالات و کتب درخور توانایی ترتیب داده ایم که دوستداران می توانند به آن مراجعه کنند.
Publisher: نشر سپهر - چاپخانه گیلان
Language: Persian
شهر و سینما (واکاری تصویر تهران در سینمای داستانی ایران)
Author: حامد گوهری پور
Summary:
در کتاب حاضر کوشیده شده تا پس از تبیین رابطه بین شهر و سینما، با واکاوی فیلم های سینمایی، شهر از زاویه ای جدید مورد بررسی قرار گیرد. درک این نکته که چه برداشتهایی از شهر وجود داشته و بازتاب آن در فیلم های سینمایی چگونه بوده است، برای جامع تر شدن مطالعات شهرشناسانه نه تنها لازم، بلکه ضروری است. بنابراین، هدف این نوشتار، وارد شدن به بحث اصلی یعنی تحلیل تصویر های شهر تهران در فیلم های سینمایی ایرانی است.
Publisher: انتشارات نگارستان اندیشه
Language: Persian
شعبده بازیگری: بازیگری زندگی نیست، نمایش است
Author: رضا کیانیان
Summary:
این مجموعه، در بخش نخست، حاوی مقالاتی است از نگارنده در خصوص حرفهی بازیگری که تحت این عناوین فراهم آمده است: “بازی فرامتنی”، “آخرین بازماندهی نسل اول”، “بیمها و امیدهای یک بازیگر”، “تخته بندتن”، “صعود مقاومتناپذیر بازیگری”، “بازیگردانی: آنچه هست و آنچه باید باشد”، “به دنبال باد دویدن”، “مثل یک نامه”، “گاه اسباب تعیش خودش آماده شود”، “ما هیچ/ ما نگاه”، “بازیگری نوعی شعبدهبازی است” و “آیا بازیگر باید هرکاری را در زندگی تجربه کند”. در بخش دیگر نیز، متن گفتوگوهایی به چاپ رسیده که با نگارنده در خصوص دیدگاهها و تجربیات بازیگریاش صورت گرفته است.
Publisher: انتشارات نقش و نگار
Language: Persian
سینمای نوین ایران
Author: امیر فرضاللهی
Summary:
کتاب حاضر، مطالعة موردی است دربارة دورهای از مدیریت سینمایی کشور که به گمان بیشتر کارشناسان سینما، منتقدان، اهالی سینما و نیز مخاطبان سینما حاصل فراوانی برای سینما در برداشته است. مؤلّف بر این باور است که در این دوران، سینما به لحاظ کمیت و کیفیت بسیار رشد و توسعه یافت و گونههای مختلف سینمایی در آن متولّد و شکوفا شدند؛ دوران مدیریت یازدهسالة «فخرالدین انوار» و «سید محمّد بهشتی» که در این کتاب دو مصاحبة جداگانه با هر یک از این دو نفر صورت مکتوب درآمده است. مؤلف در این کتاب بیان داشته که سیاستگذاری میانمدّت و کلان مدّت انوار و بهشتی برای سینمای ایران، افق روشنی برای سینمای ایران در سطح جهانی ترسیم کرد.
Publisher: انتشارات افراز
Language: Persian